ZF Micro MachZ X86 system-on-a-chip

ZF MachZ
ZF MachZ

La inceputul anilor 2000 cand te refereai la sisteme integrate, automat te gandeai la procesoarele low power consacrate, precum Transmeta Crusoe, AMD Elan sau National Semiconductor Geode (ulterior cumparat de AMD).

Transmeta Crusoe

Compania ZF Linux Devices, din Palo Alto, California, a venit in 1999 cu un pariu si anume ca integrarea cat mai multor facilitati intr-un singur cip va determina o crestere exponentiala a vanzarilor si produsul lor va acapara astfel o cota mare de piata. A aparut SoC-ul MachZ. Dar cum un procesor, indiferent de gradul de integrare, nu este ‘system’ decat daca booteaza, MachZ este primul si singurul chip care integreaza BIOS-ul si un sistem de operare intr-o memorie ROM interna, tehnologie numita de ei FailSafeTechnology. Aceeasta tehnologie asigura ca sistemul este functional chiar daca memoriile externe flash sunt corupte.

ZF MachZ

MachZ este bazat pe procesorul pe 32 bits Cyrix 486DX la 100 MHz, cu FPU si 8KB memorie cache, controller de SD RAM, controller IDE, USB, boot ROM si consuma in jur de 0.5W. Este compatibil cu toate programele pentru PC-uri si poate rula orice sistem de operare, ca orice PC obisnuit: Linux, DOS, WinCE, Win98 si Windows NT.

MachZ

Avand incorporate unele functii care trebuiau platite separat in cazul celorlalte solutii integrate, MachZ a devenit foarte popular, fiind folosit intr-o multitudine de aplicatii: de la partea de networking pt aparate DVR (March Networks), la telefoane si sisteme de comunicatii folosite in spatiile comune ale hotelurilor (Caribbean Hotel Services) sau diverse placi industriale (Tri-M Systems Inc) cum este si cea din fotografia de mai jos:

Tri-M Systems TRI-ZF-6SER

Cu ajutorul acestui cip au fost dezvoltate mai multe tipuri de SBC (Single Board Computer) care s-au adresat unor domenii diverse: medicina, transporturi, telecom, echipamente de gaming sau automate de vanzari.

Mai multe detalii aici: