IBM Aptiva

IBM Aptiva
IBM Aptiva

Aptiva a fost o serie de calculatoare personale produsă de compania IBM începând cu anul 1994. A înlocuit seria PS/1, având o arhitectură similară. Fiind produse o perioadă de 7 ani, au acoperit o gamă largă de procesoare, de la Intel 486 DX2 până la Pentium3 de 1 Ghz. Producția a încetat în anul 2001 când IBM a decis să se retragă de pe piața calculatoarelor personale, producând în continuare doar workstation-uri: NetVista și ThinkCentre.

Primele calculatoare din serie foloseau  OS/2 ca sistem de operare și Lotus SmartSuite pentru aplicații de birou. Fiind o concurență directă pentru Microsoft, aceștia au decis să ‘pedepsească’ compania IBM prin prețuri mai mari și prin întârzierea accesului la sistemul de operare Windows 95. În data de 24 august 1995, IBM a primit drepturi OEM de la Microsoft doar cu 15 minute înaintea lansării oficiale a Windows 95, astfel încât a pierdut startul în fața altor companii precum HP și Compaq.

Aptiva tower

Calculatoarele din seria Aptiva au fost produse în 2 versiuni: desktop și tower. Am adăugat la colecție un model tower, 2176-354, care a fost disponibil începând cu 1 august 1996. Procesorul este Intel Pentium de 120 MHz, calculatorul are 12 MB memorie RAM și un hard disk de 1,2 Gb. Sistemul de operare este Windows 95 Plus.

IBM

Pentru versiunea tower s-a ales o structură mai deosebită, placa de bază rămânând cea de la versiunea desktop (fără sloturi de expansiune) iar riserul în loc sa fie vertical e orizontal, suprapus peste placa de bază, similar cu backplane-urile calculatoarelor industriale:

IBM  Aptiva

O inovație IBM inclusă în aceasta serie de calculatoare este placa combo modem + placă de sunet, care se baza pe cipul DSP (digital signal processor) Mwave. Avea integrat un modem de 28,8 k/sec și o placă de sunet compatibilă Soundblaster. O caracteristică interesantă era că se putea upgrada din software pentru viteza de 33,6 k/sec. O altă caracteristica importantă era Wake-on-Ring care permitea trezirea calculatorului din starea de stand by sau hibernare prin transmiterea unui semnal prin modem. Datorită multiplelor erori atât software cat și hardware, IBM a fost nevoită să înlocuiasca majoritatea plăcilor, oferind clienților ori alte modemuri sau plăci de sunet, ori vouchere pentru a-și cumpăra alt hardware.

IBM Mwave

Dacă în 1982 IBM avea o cotă de piață de 80%, în anul 1992 ajunsese la 20%. Intoducerea seriei Aptiva, ca o soluție mai ieftină, nu a reusit să stopeze declinul. Piața a fost invadata de calculatoare ieftine, multe coborând sub $1000, un prag psihologic în acea vreme. În 1997, Bill Hughes (vice-președinte pentru relații publice al companiei) declara că firma va introduce un calculator sub $1000, dar focusul companiei va fi pe calculatoarele din zona $1200-$2000, pentru că acolo cererea încă e puternică. În perioada 2001-2004 compania a înregistrat pierderi pe sectorul PC, astfel încât, în 2004 a fost vândută divizia de computere companiei Lenovo, marcând astfel încheierea unei ere.

Daca doriti sa cititi mai mult: