Quantum VS Toshiba

Quantum Bigfoot VS Toshiba MK4001MTD
Quantum Bigfoot VS Toshiba MK4001MTD

Quantum vs Toshiba nu este despre vreo lupta sau razboi, nici macar despre concurenta. Nici nu ar avea cum, tinand cont ca intre datele de lansare ale produselor despre care vom povesti astazi sunt zeci de ani, iar destinatia lor era diferita. Povestea este despre evolutie si miniaturizare, despre ambitie si performanta.

Este emblematica poza cu incarcarea unui hard disk IBM intr-un camion. Era anul 1956 si IBM lansa calculatorul 305 RAMAC – primul ‘supercomputer’ care avea un hard disk pentru stocarea informatiilor. Capacitatea acestuia era de 5 MB iar greutatea in jur de 1000 KG.

5 MB hard drive 1956

40 de ani mai tarziu hard diskul era prezent in fiecare calculator, marimea s-a standardizat la 3,5″, iar capacitatea ajunsese la cateva sute de MB. Putea stoca muzica, poze, chiar si cateva jocuri.

In anul 1996, ca raspuns la cererea de hard diskuri cu o capacitate mai mare, dar la un pret redus, inginerii companiei Quantum au realizat ca marind dimensiunile fizice ale hard disk-urilor produse la 5,25″ (standard folosit de unitatile floppy si de cd-rom), ar putea mari capacitatea fara a necesita cresterea densitatii.
Quantum Bigfoot fost lansat in luna mai 1996. Initial avea capacitatea de 1,2 GB – cu un platan si 2 capete de citire sau 2,4 GB – cu 2 platane si 4 capete de citire. Pe langa marimea diferita, era printre primele care foloseau unele tehnologii inovatoare – S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analyzing and Reporting Tehnology) sau L.B.A. – Logical Block Addressing. Performantele au fost modeste, avand o rata de transfer de doar 813 KB/s  comparativ cu 1170 KB/s, cat a obtinut in teste hard disk-ul Quantum Fireball de 3,5″, de aceeasi capacitate (testul a fost efectuat de revista PC Magazine folosind programul Disk WinMark 96).

Quantum VS Toshiba

In anul 2004 Toshiba lansa modelul MK4001MTD, cel mai mic hard disk cu piese in miscare, performanta ce avea sa ii aduca o inscriere in Cartea Recordurilor. Are doar 0.85″, o capacitate de 4 GB si o viteza de rotatie a platanului de 3600 RPM. Ca si domenii de utilizare amintim telefoanele mobile sau media playerele portabile. Erau optimizate pentru stocare video si aveau o viteza de transfer de 12,5 MB/s.

Ramane un singur detaliu de lamurit : greutatea. Sunt sigur ca va ganditi “Oare la ce greutate s-a ajuns, pornind de la primul hard disk de 1 tona?” Raspunsul ar putea sa vi se para ireal: doar 8.5 grame.

Toshiba MK4001MTD

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre fiecare, gasiti aici informatii: