Turbo Spectrum (CoBra 2)

CoBra 2
CoBra 2

Calculatorul CoBra (Computer Brasov) realizat de un grup de ingineri entuziasti din Brasov la sfarsitul anilor ’80 este binecunoscut pasionatilor. As putea spune chiar legendar, din mai multe puncte de vedere, cu bune, cu rele: de la zvonurile de sabotaj intentionat (la Brasov s-a facut doar designul, fabricarea propriu-zisa realizandu-se la ICE Felix Bucuresti si astfel existand un conflict concurential), la caminele studentesti din Regie unde se spune ca s-au “fabricat” si vandut mai multe calculatoare CoBra decat cele produse oficial, faptul ca suporta atat Basic cat si CP/M si altele.

Putina lume stie ca a existat si un urmas al calculatorului CoBra, numit Turbo Spectrum sau CoBra 2. Acesta a fost proiectat si realizat de catre acelasi colectiv de ingineri, in anul 1988. S-au folosit integrate mai performante, reducandu-se astfel numarul cipurilor si dimensiunea placii de baza. Acest lucru impreuna cu unele trick-uri de design au permis reducerea costului de productie al calculatorului la jumatate. Din pacate nu a ajuns in productia de serie, doar 12 placi fiind produse, dintre care doar una mai exista in prezent.

In anul 2022 la initiativa unor pasionati – Dl. Nicolae Muntean (Bizonul) si Dl Cismas Sorin – fost membru al echipei care a proiectat versiunea originala – a fost refacut calculatorul Cobra 2. S-a dorit o reeditare 1:1 a calculatorului original, dar cu corectarea unor erori. Proiectul a pornit prin readucerea la viata a ultimului exemplar ramas din 1988, citirea memoriei ROM, studiererea si refacerea traseelor. Astfel vechiul – nou calculator Cobra 2 a prins viata, readucand la lumina o bucatica din istoria uitata a IT ului romanesc.

Un exemplar al calculatorului a fost donat muzeului, astfel incat poate fi admirat si in curand va putea fi testat / butonat la sediul nostru din Arad, Str. Horia NR 3.

CoBra 2
CoBra2

CoBra2 start

Puteti citi povestea integrala a calculatorului Cobra 2, aventura readucerii acestuia la viata precum si toate detaliile tehnice aici: https://cobrasov.org/Download/TS_Spec.pdf .