Microcalculatorul L/B 881

L/B 881

Inainte  de a fi un calculator, L/B 881  este o poveste. Una inceputa prin 1983 in cercurile de radioamatori din Bucuresti, sufletul acestei povesti  fiind Dl. Nicoara “Lix” Paulian. Pasionat de electrica si electronica inca de mic, a inceput prin a-si contrui un radioreceptor cu galena, trecand apoi la proiecte mai complexe (precum tranceiverul A415), pentru a ajunge intr-un final la a dezvolta un calculator. Totul impreuna cu un colectiv de radioamatori cunoscut sub numele ‘LixCo’. O varianta timpurie de calculator, B880, era de fapt “o uzina bazata pe un suport de cablaj cu numerosi conectori de cate 52 pini pe care erau montate  placi tip eurocard 100/160 mm. CPU-ul, sistemul I/O, memoria, fiecare reprezentau un modul separat”. Spre deosebire de acesta, L/B 881 a fost conceput ca un single board computer pentru a “minimiza componentele inglobate fara a renunta la o serie de facilitati considerate ca strict necesare”.

L/B 881

Desi a fost un calculator “artizanal”, cu schemele produse neoficial la FEA Bucuresti, componente obtinute  de la prieteni emigrati in occident sau pe canale neoficiale si cu memorii Eprom scrise cu programatoare construite de ei, calculatorul a fost o reusita, fapt ce a atras atentia autoritarilor. Desi nu a fost cerut acordul celor ce au lucrat la proiect,  acesta  a fost copiat si produs in serie  de catre CCAB –  Centrul de Cercetari pentru Armata din Bucuresti.

L/B 881 este construit in jurul procesorului 8080, processor pe 8 biti. Au fost folosite clone rusesti sau romanesti ale acestui procesor. Memoria ROM maxima era de 16 KB (se puteau pune pana la 4 memorii de 1-4 KB fiecare), in timp ce memoria RAM era de 48 KB.

In anul 1985 calculatorul a facut obiectul unei serii de articole in revista Tehnium, fiind publicate scheme complete, impreuna cu indicatii de contructie si dezvoltare, constituind un material didactic fantastic pentru acea perioada. Au fost publicate schema placii principale, schema sursei, pentru tastatura si pentru cuplarea acestuia la televizor, astfel incat oricine putea sa construiasca sau sa dezvolte acest calculator.  

Revista Tehnium

In functie de necesitati, utilizatorii au creat diverse module, pentru a usura utilizarea acestui calculator sau pentru a-i adauga noi facilitati. In poza de mai jos sunt prezentate 2 astfel de module: cel din stanga este creat cu memorii sovietice (in total 6 KB) si continea aplicatia RYSC iar cel din dreapta continea MIT-Basic cu o marime de 8 KB.

L/B 881

Apatarea MIT-BASIC pentru L/B 881 este o poveste in sine, pentru ca, dupa cum spune realizatorul acestuia,  Dl. Iulius Suli  “Codul hexa l-am preluat direct din paginile revistei sovietice “Radio” si am dactilografiat cateva mii de caractere in editorul de texte, de unde l-am transfertat pe o caseta, apoi dupa adaptari/modificari a fost scris in patru EPROM-uri a cate 2 KByte. A trebuit sa adaptez/modific programul monitor de la L/B881 pentru a elibera adresa 0h, compatibilizate subrutinele I/O, realizate subrutine noi.”

Printre contributiile individuale notabile trebuie sa amintim si  OS/8 – un microsistem de operare scris in C si un interpretor BASIC, ambele create de catre Dl. Liviu Ionescu.

Desi nu exista informatii oficiale,  L/B 881 a avut o versiune ulterioara, de aceasta data bazata pe procesorul Zilog Z80 si pe ciupuri moderne, de densitate mai mare, care de asemenea a fost produsa la CCAB.

 

Surse / mai multe informatii:

Interviu Nicoara Paulian (Lix)

Forum Tehnium Azi

Prezentare L/B 881 Liviu Ionescu

Forum Radioamator.ro