
Acceptiunea generala este ca primul (computer) portabil este Osborne1, lansat in 1981 de catre compania Osborne Computer Corporation. Este primul care a avut succes comercial si care este intradevar portabil. Putin nepractic datorita greutatii de 11,1 Kg si a ecranului mic de 5″ (mai mic decat un telefon modern) monocrom, dar il luai in mana si plecai cu el.

Cu toate acestea, cu multi ani inaintea lui, in perioada de pionierat a industriei IT, o firma englezeasca, Elliott Brothers a reusit sa creeze primul computer mobil: Elliott 920A in 1964. Compania era una cu renume, fondata la Londra in 1804. A inceput cercetarea in domeniul calcualtoarelor in anul 1946 iar in 1950 lansa primul sau calculator: Elliott 152 – calculator destinat navelor militare pentru controlul artileriei. Era perioada in care Alan Touring – parintele calculatoarelor – lucra la programul ACE (Automatic Computing Engine) iar UNIVAC I prezicea cu o acuratete foarte mare alegerea presedintelui Eisenhower in S.U.A., atragand atentia publicului asupra importantei si potentialului calculatoarelor in societate.
Sa revenim la eroul zilei: Elliott 920A. Face parte din familia Elliott 900, o familie de calculatoare dezvoltata la inceputul anilor ’60 pentru armata si care a rezistat pana la mijlocul anilor ’80. A fost proiectata sa intruneasca nevoile de mobilitate pentru controlul artileriei. Majoritatea calculatorelor au fost destinate domeniului aerospatial, dar au fost produse si variante civile. Principalii artizani au fost John Bunt -parintele seriei 900 si inginerii Jim Barrow si Peter Lawrence. 920A a avut un aspect neobisnuit comparativ cu restul computerelor din acea perioada, semanand mai mult cu un motor de masina. Dezvoltarea sa a inceput in 1962 cand a fost declarat “primul computer mobil din istorie”. A avut 2 variante: militara si civila, prima cantarind 78 Kg iar cea de-a doua 36 Kg. In anul 1964 cand a fost lansat pe piata, pretul acestuia era intre £21,300 si £26,500 in functie de configuratie. Sursa de alimentare si accesoriile se vindeau seaprat, astfel un sistem in configuratie completa (cu cititor si perforator de cartele de memorie) ajungea sa coste £31,534.
Eliott 920A era disponibil in 2 configuratii: cu 4 KB memorie la 6 ms timp de acces sau 8K la 8 ms. Viteza cu care efectua calculele este prezentata in tabelul urmator:

Eliott 920A a avut o durata de productie destul de scurta, fiind produse doar cateva exemplare. Era o perioada in care progresele se faceau exponential, astfel incat versiunea 920B (dezvoltata in anul urmator) era de 2-3 ori mai rapida decat 920A iar 920C – produs in 1967 – de 8 ori mai rapida decat 920B. Cu toate acestea, ramane un deschizator de drumuri, un dinozaur comparativ cu portabilele moderne.
Surse / mai mutle informatii: