Memoria fixa de tip TROS

Memoria TROSTransformer Read-Only Storage – a fost creata de compania IBM la inceputul anilor 60 pentru a fi folosita pe familia de servere System/360. Este o memorie fixa, read only (ROM), precursorul cipurilor de memorie. Memoria dezvoltata de IBM se prezenta sub forma unor fasii de film transparent, perforate, suprapuse, asezate pe 60 de stifturi magnetice. De-a lungul gaurilor erau trasate circuitele, iar ‘programarea’ acestora insemna efectuarea unor gauri in trasee, astfel incat curentul sa circule prin stifturi sau sa le ocoleasca, generand astfel biti de informatie 0 sau 1:

sursa: http://www.righto.com/2019/11/tros-how-ibm-mainframes-stored.html
sursa: http://www.righto.com/2019/11/tros-how-ibm-mainframes-stored.html

In Romania acest tip de memorie a fost folosit in anii 70-80 la masinile de facturat din seria Felix FC produse de ICE Felix Bucuresti. Memoria romaneasca a pastrat conceptul de deviere a curentului electric folosind stifturi magnetice, dar a schimbat forma de prezentare a memoriei, aceasta fiind o placa electronica pe care este imprimat circuitul, ce poate fi deviat prin plantarea stifturilor de ferita:

Memorie TROS – Muzeu Retro IT
Memorie TROS – Muzeu Retro IT
Stifturi de ferita folosite la memoria TROS – Muzeu Retro IT

Memoria TROS este organizata pe doua placi de constructie identica MF1 si MF2, fiecare cu o capacitate de memorare de 512 caractere. In placa MF2 se pot memora 1-2 sisteme de codificare sau programe, iar in MF1 programe si/sau date constante. Placile sunt divizate in cate 32 de registre de memorie numerotate de la 129 la 160. Zona de implantare a stifturilor este ordonata pe 8 coloane a cate 64 caractere hexazecimale, numerotate din 5 in 5 exceptand ultimele 4 caractere.

Aparitia in ani ’70 a cipurilor de memorie RAM si ROM, mai ieftine si mai usor de folosit, a determinat scoaterea din folosinta a vechilor tehnologii de stocare cum ar fi: memoria cu inele de ferita, memoria TROS, memoria acustica, acestea ocupandu-si locul in paginile de istorie si in vitrinele muzeelor.

Pentru a vedea memoria TROS prezentata in acest articol, precum si masina de facturat Felix FC128 in care era folosita, va asteptam sa vizitati muzeul Retro IT.

Surse:

Capitan ing Silviu Popescu – Calculatorul FC128, Editura Mlitara 1982

http://www.righto.com/2019/11/tros-how-ibm-mainframes-stored.html

Computer History Timeline

1 Trackback / Pingback

  1. Bubble Memory - Muzeul de Istoria Calculatoarelor Arad

Comments are closed.