Intel® Curie™

Intel Curie

Astazi va prezint o “ciudatenie” si anume probabil cel mai mic procesor pe care o sa il vedeti vreodata, Intel Curie. De fapt nu e un simplu procesor, e un S.O.C.- system on a chip. Un S.O.C. este un computer in miniatura, care include toate resursele necesare – procesor, memorie, controlere – pe un singur circuit integrat.

Intel Curie
Intel® Curie™

Intel Curie a fost lansat in 2016 si a fost proiectat pt device-uri portabile si wearables. Se bazeaza pe un procesor Intel® Quark™ SE (varianta low-power a procesorului Intel Quark), procesor pe 32 biti si care ruleaza la 32 Mhz. Procesorul are 8KB L1 cache, este X86 si e compatibil cu procesoarele Pentium. Sistemul dispune de 384KB memorie flash si 80KB memorie SRAM.

Intel Curie
Intel® Curie™

Cipul mai incorporeaza si un senzor subsistem care la randul lui dispune de un procesor RISC ARC-EM4 cu 8KB cache si 8 KB memorie si controler bluetooth care are propriul procesor ARM Cortex-M0 de 10 Mhz, 256KB memorie Flash si 16KB RAM.

Si de parca toate acestea nu ar fi destule pe un cip de aproximativ 1 cm patrat, Intel Curie mai include un accelerometru / giroscop pe 6 axe Bosch BMI160, un controler USB 1.1, DMA Controller si un Real Time Clock (RTC).

Intel Curie a fost integrat pe placile Genuino 101 pentru a imbina usurinta de utilizare a platformelor Arduino cu ultimele tehnologii dezvoltate de Intel.

Ambitia Intel de a intra pe segmentul ultra mobile – al aparatelor miniaturizate – a fost un esec datorita concurentei. Atat a propriei concurente – procesorul Intel Atom fiind preferat de dezvoltatorii de tablete si netbookuri, cat si concurentei din partea procesoarelor ARM – utilizate pe telefoane, tablete, Raspberry Pi, Arduino, etc., mai performante si mai eficiente.

In 2017 Intel a luat decizia de a restrange activitatile mai putin profitabile, fapt ce a afectat in special divizia de portabile si wearables. Astfel, in august 2017, la doar un an de la lansarea oficiala, Intel a anuntat oprirea productiei pentru cipurile Intel Curie, fapt ce a generat oprirea productiei si pentru placile Arduino 101. Tot in 2017 a fost sistata productia pentru Intel Edison – un computer-on-module destinat I.O.T. si a placii de dezvoltare Intel Galileo. Dar despre acestea, intr-o poveste viitoare.

Toate detaliile despre Intel Curie aici.