Tastatura IBM Model M

IBM Model M

IBM Model M este un nume de referință în domeniul tastaturilor, reprezentând înca de la introducerea lor, în mai 1985, standardul pe care trebuie să îl atingi pentru excelență în acest domeniu.

Tastatura IBM Model M

Istoria tastaturilor Model M începe în anul 1983 când cei de la IBM au înființat o echipă de 10 persoane cu sarcina de a crea o tastatură mai bună și mai ușor de folosit decât modelele existente. Pe partea de ergonomie nici nu era prea greu, ținând cont că la modelul anterior, IBM PC/AT (IBM Model F AT), tastele de funcții erau așezate pe 2 coloane, în stanga, tasta ESC era așezată în partea numerică, iar CTRL si Caps Lock erau inversate între ele.

Tastatura IBM AT

Principalele modificări ale noii tastaturi au fost reașezarea tastelor cu funcții (F1-F12) pe un singur rând, deasupra caracterelor alfanumerice, iar tastele folosite mai des (ex. Ctrl si Alt), au fost așezate pe ambele părți pentru a fi accesibile cu ambele mâini.

Switchurile folosite sunt tot Buckling Spring, prezente și pe Model F (patentate încă din 1978) dar la Model M s-a folosit o membrană în loc de circuit PCB, invenție ce a redus la jumatate costul de producție. Ce înseamnă acea membrană? Inseamna că circuitele sunt trasate pe 2 membrane suprapuse, având contacte în dreptul tastelor, apăsarea acestora determinând închiderea circuitului.

Membrama tastatura

O caracteristică a tastaturilor Model M este faptul că folosesc căpăcele interschimbabile pentru taste. In acest fel se puteau inversa foarte ușor (de ex. la schimbarea layout-ului tastaturii) sau se puteau personaliza tastaturile prin schimbarea căpăcelelor cu unele custom. La unele modele de tastaturi existau și căpăcele transparente, putându-se astfel pune o legendă personalizată sub ele.

Model M Keykaps

Tastatura IBM Model M este prezentă pe cutia retail de la sistemul de operare Microsoft Windows 3.0

Windows 3.0 Box

Au existat o multitudine de variante de tastaturi Model M: normale, space saver, pentru terminale sau diverse alte forme si culori:

IBM Model M

Ca urmare a performanțelor exceptionale, de-a lungul anilor au fost catalogate ca și “King of the click” , “The greatest keyboard”, “The World’s Greatest Keyboard”, iar în prezent, la mai bine de 25 de ani de la oprirea producției, sunt căutate pentru utilizare zilnică atât de de către pasionați cît și de către cei aflați în căutarea perfecțiunii.

Mai multe detalii aici: